PRIPOROČENA NOTRANJA TEMPERATURA HRANE GLEDE NA POSTOPEK PEKE
Preden hrano odstavite z ognja (preden narežete meso)
Rare | Medium rare | Medium | Medium well | Well done | ||
1 |
Govedine, jagnjetine, telečji zrezki, kosi mesa in zrezki |
49 (52)°C | 52 (55)°C | 57 (60)°C | 63 (66)°C | 69 (71)°C |
2 |
Mleta govedina, jagnjetina in teletina | - | - | 60 (63)°C | 66 (69)°C | 71 (74)°C |
3 |
Svinjski zrezki, kosi mesa in zrezki | 52 (55)°C | 55 (57)°C | 60 (63)°C | 66 (69)°C | 69 (71)°C |
4 |
Mleto svinjsko meso | - | - | 60 (63)°C | 66 (69)°C | 71 (74)°C |
5 |
Svinjsko stegno (sveže) | - | - | - | - | 60 (63)°C |
6 |
Svinjsko pleče | - | - | - | - | 93 (93)°C |
7 |
Perutnina* | - | - | - | - | 71 (74)°C |
8 |
Morski sadeži, ribe | Pecite tako dolgo, da meso dobi darvo in postane tršę, z vilicami pa ga je mogoče zlahka ločiti. |
* Vključuje piščanca, raco, gos in purana. Mesa ne režite takoj po tem, ko ste ga vzeli z žara. Naj nekaj minut počiva, tako da se sokovi ponovno vpijejo v pečeno meso. Koliko časa mora meso počivati je odvisno od njegove velikosti - od treh minut do ene ure.
TEMPERATURNE STOPNJE