TEMPERATURNE STOPNJE

PRIPOROČLJIVE SREDIŠČNE TEMPERATURE HRANE
Pred odstavljanjem hrane iz nad ognja (pred postrežbo mesa)
Rare
(rare)
Medium rare
(medium rare)
Medium
(medium)
Medium well
(medium well)
Well done
(well done)
Zrezki iz govedine, jagnjetine in teletine
49 (52)°C
52 (55)°C
57 (60)°C
63 (66)°C
69 (71)°C
Mleto meso govedine, jagnjetine in teletine
–
–
60 (63)°C
66 (69)°C
71 (74)°C
Svinjski zrezki
52 (55)°C
55 (57)°C
60 (63)°C
66 (69)°C
69 (71)°C
Svinjsko mleto meso
–
–
60 (63)°C
66 (69)°C
71 (74)°C
Svinjsko stegno
–
–
–
–
60 (63)°C
Svinjsko pleče
–
–
–
–
93 (93)°C
Perutnina*
–
–
–
–
71 (74)°C
Ribe, morski sadeži
Pecite toliko časa da meso postane neprosojno, čvrsto in ga je možno razdreti z vilicami.
* Piščanec, Raca, Gos, Puran. Mesa ne razrežite takoj po končanju peke. Dovolite da se sokovi v mesu enakomerno razporedijo. Čas počitka po peki je odvisen od velikosti pečenega kosa mesa in je lahko v razponu od 3 minut do 1 ure.