Predstavjajte si prijeten klepet z vašimi prijatelji na terasi in vonj mamljive arome pečenega mesa na žaru. Hrana pečena na KAMADO BONO žaru ostane sočna in polna okusov. Poleg tega da je KAMADO BONO edinstven žar, je tudi vsestranski in enostaven za uporabo. Spodaj je predstavljenih nekaj tehnik za pripravo hrane, ki jih omogoča KAMADO BONO.


Je ena izmed najbolj poznanih in najenostavnejših metod priprave hrane na odprtem ognju. Pri direktni peki mesa, so površine ki so neposredno izpostavljene ognju prijetno zapečene, tako je vaš zrezek znotraj sočen in obdan s hrustljavo skorjo.
Direktna peka (ang. SEARING) je najbolj primerna za pripravo mehkega mesa do debeline 5 cm – zrezkov vseh vrst, burgerjev, piščančjega mesa brez kosti, klobasic, kebabov.

Z direktno peko lahko pripravljamo tudi ribje fileje, zelenjavo in ostalo hrano primerno za hitro pripravo. Z vašim KAMADO BONO žarom boste uživali tudi v pripravi španske paelle in različnih azijskih jedi.


Vsi se zavedamo, kako težko je pripraviti večje kose mesa, saj nikoli ne vemo ali je meso v sredici že dovolj pečeno. Indirektna peka je primerna prav za večje kose mesa, saj priprava le teh zahteva več časa. Za pripravo hrane s tehniko indirektne peke je priporočeno izbirati debelejše kose mesa (5cm ali več), kose piščanca s kostjo, svinjska rebrca. Značilnost indirektne peke je da pečemo počasi in običajno na nižjih temperaturah. Pri pripravi žara za indirektno peko potrebujemo keramični deflektor zraka. Namestimo ga na kurišče med rešetko za hrano in ogljem, s tem zaščitimo hrano pred direktnim ognjem.

Hrana se bo enakomerno pekla s pomočjo vročega zraka, ki ga zadržujejo keramične stene in pokrov KAMADO BONO žara. Brez razlogov za stres – vaš žar bo skrbel za ohranjanje temperature, vi pa boste med tem časom lahko pripravljali ostale jedi. S pomočjo zračnih loput je enostavno vzdrževati primerno temperaturo tudi daljši čas. Oglje počasi tli, izkoristek le tega je večji in ga ni potrebno neprestano dodajati.


KAMADO BONO ne razveseljuje le ljubiteljev mesnih jedi. Z vašim KAMADO BONO žarom boste lahko spekli domači kruh, pico, okusne piškote, pito ali pecivo po receptu vaše babice. KAMADO BONO ni le žar namreč ima vse lastnosti tradicionalne krušne peči. Skrivnost je v tem, da vaš kamado žar omogoča natančno nastavitev in vzdrževanje konstantne temperature.

Odlično pa ga dopolnjujejo različni dodatki, eden izmed njih je kamen za peko pice in kruha. Ta vam omogoča enostavno peko pice in ostalih pekovskih izdelkov. Pri peki keramična plošča absorbira vlago iz testa, rezultat pa je hrustljava kruhova skorjica, katero je veliko težje doseči v kuhinjski pečici ali pri drugih žarih.


Število kvalitetnih dimljenih produktov, ki so dostopni na trgu z leti upada. Večkrat pogrešamo dimljeno ribo ali šunko. Zato ne pozabite da lahko z vašim KAMADO BONO žarom tudi dimite in te jedi pripravite kar doma. Dimljenje nam ponavadi vzame kar nekaj ur, da je jed gotova, ko pa jo poskusite se boste defitinitvno strinjali, da je dimljena hrana vredna čakanja. Rezultat te dolge in počasne peke je sočno in mehko meso z aromo lesa in okusom prijetnega dima. Meso je po dolgi in počasni peki tako razneženo, da ga zlahka ločite od kosti. Vaši gostje bodo navdušeni tudi nad okusom dimljenih rib, perutnine, sira in zelenjave.

S pomočjo dimljenja na KAMADO BONO žaru boste postali pravi mojstri v pripravi glavnih jedi in prigrizkov. Za dimljenje se večinoma uporabljajo nižje temperature nekje med 107 °C do 135 °C. Za pripravo izvrstnih dimljenih jedi boste potrebovali nekaj vaje pri uravnavanju zahtevane temperature s pomočjo zračnih loput, za vse ostalo bo poskrbel KAMADO BONO. Ne pozabite, KAMADO žar lahko vzdržuje konstantno temperaturo dolgo časa in ne zahteva vaše stalne prisotnosti. Posebna keramična plošča, ki ščiti hrano pred neposrednim ognjem, oddaja toploto in dim, ki sta potrebna za dimljenje. Pri načinu peke z indirektno toploto zato hrane, ki jo dimimo ni potrebno obračati.