STE PRAVKAR POSTALI LASTNIK KAMADO BONO ŽARA?

Te informacije vam bodo pomagale pri varni in učinkoviti uporabi vašega KAMADO BONO žara.
Pozorno preberite in upoštevajte varnostna priporočila!
Nikoli NE PREMIKAJTE ali DVIGUJTE žara v katerem je razgreto oglje, po uporabiti počakajate da se uporabljeno oglje ohladi. Pozor, zunanja površina žara je med in po uporabi vroča. Ne dotikajte se je, saj obstaja možnost opeklin.
Previdno ravnanjte z vsemi kovinskimi deli, pritrdilnimi elementi in zračnimi loputami, saj predstavljajo nevarnost za poškodbe. Pazite na nevarnost požara ob prižiganju žara z vnetljivimi sredstvi in med peko z razgretim ogljem.

Z VSEMI VROČIMI PRIPOMOČKI ZA PRIPRAVO HRANE JE POTREBNO RAVNATI PAZLJIVO!

Pri pripravi hrane, ne pozabite, da so žar, rešetke za peko in oglje vroči. Zaradi velike teže žara bodite vedno previdni pri transportu, dvigovanju in premikanju žara.
Pri pripravi hrane, ne pozabite, da so žar, rešetke za peko in oglje vroči. Zaradi velike teže žara bodite vedno previdni pri transportu, dvigovanju in premikanju žara. Pri nakladanju, razkladanju, premikanju in dvigovanju bodite še posebno previdni saj lahko kovinski deli povzročijo poškodbe.
NIKOLI ne postavljajate žara na lesene oz. druge vnetljive površine. Ko je žar v uporabi oddaja toploto, zato obstaja nevarnost za vžig predmetov v bližini. Žar uporabljajte stran od gorljivih materialov.
Nikoli se ne naslanjajte na žar oz. ostale dele (npr. ročaj). Ne dovolite da se otroci igrajo v bližini segretega žara. Redno preverjajte, da so vsi pritrdilni elementi priviti.

Kovinska konstrukcija KAMADO BONO žara je oblikovana tako, da zdrži keramični del žara; zato je zelo pomembno, da zagotovite, da so vsi spoji pravilno in varno priviti. Še posebno pomembno je, da preverite spoje in po potrebi pritrdite vijake po začetnih uporabah. Kovinske konstrukcije ne zategujte preveč, zaradi nevarnosti da kermični del žara poči. Priporočljivo je preveriti vse pritrdilne dele vsaj dvakrat na leto.

PRI PEKI VEDNO ZAPRITE POKROV.

Presenečeni boste, ko boste ugotovili kako preprosto je speči pravi zrezek pri 330 °C – vse kar morate storiti je to, da pokrijete pokrov. KAMADO BONO bo vse ostalo opravil za vas. Pokrov vašega KAMADO BONO žara, mora biti pravilno nameščen ob uporabi. Pri preverjanju, dodajanju, odstavljanju hrane iz žara zaprite pokrov KAMADO BONO žara v najkrajšem možnem času, saj boste le tako ohranili primerno temperature in zagotovili kakovostno peko. Medtem ko je pokrov žara odprt, se bo oglje bolj razgrelo in temperatura v žaru bo naraščala. Prav tako ne pozabite, da odprtega žara nikoli ne puščajte brez nadzora.
Vedno ko odpirate žar, to počnite z previdnostjo.
Nikoli ne odpirajte pokrova žara sunkovito. Če želite odpreti segreti žar, sprva večkrat rahlo privzdignite pokrov s tem omogočite, da zrak iz okolice vstopa v žar počasi in postopoma. S tem preprečite hiter vstop zraka v žar in nenadne izbruhe ognja, ki lahko povzročijo opekline. Preprečite, da bi se otroci dotikali oz. odpirali segreti žar.

POMEMBNO!

Po uporabi zaprite pokrov žara, prav tako zaprite spodnjo in zgornjo zračno loputo. Zelo pomembno je, da KAMADO BONO žara ne izpostavljate vlagi in ga ne puščate na dežju. Žar pokrijte z pokrivalom iz vodoodporne tkanine, vse pripomočke (keramične in kovinske) za žar pa hranite znotraj vašega žara.

NE UPORABLJAJTE VNETLJIVIH TEKOČIN ZA PRIŽIG ŽARA!

Keramične stene KAMADO BONO žara bodo vpile tekočine, in s tem nevarne kemikalije, s tem pa bo vaš žar ostal onesnažen še dolgo časa. Vse to pa vpliva na okus hrane prav tako je hrana lahko zdravju škodljiva. Za prižig žara je priporočljivo uporabljati naravne, suhe izdelke brez vonja, ki so namenjeni za prižig oglja. To je najhitrejša in najbolša izbira za prižig vašega žara, brez možnosti onesnaženja z nevarnimi kemikalijami.

PRIŽIG KAMADO BONO ŽARA.

Za prižig uporabite naravne, suhe kocke za prižig oglja, ki ne oddajajo okusa. Upoštevajte navodila na izdelku za prižig, ki ga uporabljate. Hrana spečena na naravnem oglju ima edinstven okus.
Pri začetnih uporabah žara, ne pečite hrane pri visokih temeperaturah.
Visoki plameni lahko poškodujejo tesnilo med pokrovom in spodnjim delom. Pri prvih pekah izbirajte jedi za peko do 177 °C, s tem se bo tesnilo popolnoma prilagodilo KAMADO BONO žaru. V kolikor poškodujete tesnilo, ga zamenjajte s primernim samolepilnim tesnilom primernim za visoke temperature.

UPORABLJAJTE TOPLOTNO ODPORNE ROKAVICE ZA ŽAR.

Vedno zaščitite svoje roke pred možnimi opeklinami pri rokovanju z vročimi površinami. Razgrete pripomočke za žar vedno odlagajte le na nevnetljive in na toplotne odporne površine.
Poskrbite da je vaše oglje suho, hranite ga v prostorih z manj vlage.
Vlažno oglje bo sicer zagorelo, vendar pa potrebujemo več energije in časa za prižig. Prav tako je uporabno oglje, ki vam je ostalo od prejšnje peke; možno pa da bo bolj vlažno. Za lažji prižig dodajte nekaj suhega oglja in ga pomešajte z že uporabljenim.

POSKBITE DA NOTRANJOST ŽARA OSTANE SUHA.

Pomembno je, da notranjost vašega žara vedno primerno zaščitite pred vdorom vode. Ko žar ni v uporabi, ga pokrijte z vodoodpornim pokrivalom. Seveda lahko uživate v peki z vašim KAMADO žarom tudi v primeru dežja ali snega, vendar poskrbite, da v notranjost ne pride vlaga. V hladnem vremenu lahko voda v žaru zmrzne, žar pa zato poči. Prav tako za čiščenje notranjosti žara ne uporabljajte vode oz. vlažne krpe.

KAMADO BONO LAHKO UPORABLJATE SKOZI CELO LETO.

Vaš KAMADO žar je tehnično dovršen in izdelan iz kvalitetnih materialov. Zato lahko vzdrži visoke temperaturne razlike in vzdržuje želeno temperaturo v vseh vremenskih pogojih. V peki boste uživali tako poleti kot pozimi. Brez težav boste pripravili okusen zrezek tudi v najhladnejših dneh. Po uporabi vedno poskrbite da ohlajen žar, zaščitite pred vlago, vodo in snegom. V kolikor opazite sledi vode v vašem žaru, ga obrišite s suho krpo nato pa prižgite manjšo količino oglja in postopoma segrejte žar do največ 170 °C. – 175 °C.

PRIPRAVA ŽARA NA DALJŠE SHRANJEVANJE.

Odstranite maščobo in ostanke hrane iz rešetk in drugih pripomočkov ter izpraznite preostalo oglje in pepel. Poskrbite da so vsi deli žara čisti in suhi. Ne pozabite očistiti zračnih rešetk in keramičnega kurišča.
V kolikor žara ne uprabljate daljše obdobje, ga pokrijte z primernim pokrivalom in občasno preverjajte morebiten vstop vlage ali kondenza v vaš KAMADO BONO žar. Shranite odlagalne površine iz bambusa v suh prostor, da jih zaščitite pred plesnijo. Ko boste uporabili žar po daljšem premoru, je priporočljivo da ga prižgete z manjšo količino oglja in počasi segrejte do 170 °C – 175 °C, in s tem odstranite morebitno vlago, prah in ostale nečistoče.

VAŠ KAMADO BONO ŽAR LJUBI LE NARAVNO OGLJE.

Ob uporabi naravnega oglja, bo vaš KAMADO z lahkoto vzdrževal želeno temperaturo, glede na izbran način peke. Priporočamo uporabo kvalitetnega naravnega oglja. Velika večina oglja in briket iz oglja je narejenih iz odpadnega lesa, škodljivih dodatkov in ostalih materialov, ki niso primerni za pripravo hrane. Takšno oglje pušča veliko pepela, ki ovira pretok zraka v kurišče žara prav tako pa nenaravne sestavine lahko vplivajo na okus pripravljene hrane. Uporaba oglja slabše kvalitete vam bo povzročala več težav pri ohranjanju želene temperature pri načinu daljših in počasnih pek.

NE UPORABLJAJTE VODE ZA GAŠENJE OGLJA.

Po uporabi KAMADO žara preprosto zaprite zgornjo in spodnjo loputo za zrak. Oglje bo sčasoma ugasnilo in bo ponovno uporabno ob naslednji peki. Ne uporabljajte vode za čiščeneje notranjsoti žara. KAMADO BONO je oblikovan tako, da ima možnost samočiščenja. V kolikor žar čistite z tekočinomi se le te vpijejo v stene žara. Po uporabi zaprite pokrov in obe zračni loputi. Ostanki hrane bodo zgoreli in zogljeneli. Pred naslednjo uporabo rešetke počistite z ščetko namenjeno za čiščenje žarov, lahko uporabite tudi za to namenjeno čistilo.

NE PREMIKAJTE ALI ODSTRANJUJTE GOREČEGA OGLJA.

Oglje v KAMADO BONO žaru se razžari in gori brez vaše pomoči. Zaradi posebne oblike žara in notranjih delov kurišča, bo oglje gorelo enakomerno in vzdrževalo primerno temperaturo, glede na nastavljene zračne lopute – zato premikanje žarečega oglja ni priporočljivo.

OBVEZNO REDNO PREVERJAJTE DA SO VSI VIJAKI PRIVITI.

Kovinsko stojalo in obroči, ki obdajajo keramični del žara, skrbijo za čvrstost vašega žara. Vedno poskrbite da so vijaki na kovinskih delih pravilno in varno priviti. Še posebno pomembno je preveriti vse vijake po začetnih uporabah in jih po potrebi ponovno priviti. Pri redni uporabi je priporočljivo vse vijake preverjati vsaj dvakrat letno in jih po potrebi priviti.

POSKRBITE DA JE SPODNJA ZRAČNA LOPUTA PRAVILNO NAMEŠČENA.

V kolikor je bila spodnja zračna loputa odstranjena in bi jo želeli namestiti nazaj, pred naslednjo uporabo morate najprej namestiti mrežico skozi dve zanki, ki se nahajata ne levi strani odprtine. Nato namestite loputo tako, da se nahaja pred zaščitno mrežico, ter jo obesite na desno zanko. Za odstranjevanje pepela, odstranjevanje spodnje zračne lopute ni potrebno, le potisniti jo morate v desno stran. Pri uporabi žara mora biti zaščitna mrežica vedno nameščena in postavljena v skrajno levo stran. Z zračno loputo boste uravnavali temperaturo, zaščitna mrežica pa skrbi za zaščito pred gorečimi iskrami. Pri upravljanju z zračnimi loputami bodite previdni, saj zaradi ostrih robov obstaja možnost poškodb. Pri upravljanju med peko vedno uporabljajte toplotno zaščitne rokavice, saj je zračna loputa razgreta.

POZOR NEVARNOST POŽARA

Odprt ogenj predstavlja nevarnost za ljudi in okolje. Upoštevajte minimalno razdaljo med vašim žarom in drugimi vnetljivimi predmeti. Ne puščajte razgretega ali odprtega žara brez nadzora. Goreče iskre in vroč pepel lahko med uporabo zapustijo območje kurišča in zato predstavlajo nevarnost za vžig predmetov v bližini. Žar uporabljajte v varnostni razdalji, ki onemogoča vžig vnetljivih predmetov v bližini. Žar uporabljajte z veliko skrbnostjo v sušnih območjih, kjer obstaja povečana možnost požarov. Ne premikajte žara medtem ko je v uporabi. Poskrbite da se otroci ne igrajo v bližini razgretega žara. Nikoli ne puščajte žara z odprtim pokrovom brez nadzora, to dejanje je še posebej nevarno v vetrovnem vremenu. Močnejši veter predstavlja večjo nevarnost, da goreči delci oglja in pepela zapustijo kurišče. Močni sunki vetra lahko poškodujejo spoje odprtega pokrova. Zaradi zgoraj navednih razlogov je potrebno žar uporabljati v vetrovnem vremenu s posebno skrbnostjo.

PREPOVEDANA UPORABA V ZAPRTIH PROSTORIH.

KAMADO BONO žar je oblikovan za zunanjo uporabo. Žara ne uporabljajte v zaprtih prostorih ali v vozilih. Prepovedana je uporaba žara v bližini skladišč z vnetljivimi predmeti. Po uporabi vedno zaprite zgornjo in spodnjo zračno loputo. To omogoča, da se bo oglje postopoma ugasnilo in vaš KAMADO BONO žar se bo ohladil. STROGO PREPOVEDANO je na kakršenkoli način spreminjati obliko in dele žara oz. uprabljati dele, ki niso originalni.
Uporabnik je odgovoren za varno uporabo žara in skladnost z varnostnimi ukrepi.
Kakršnakoli zamenjava originalnih delov predstavlja nevarnost za poškodbe. Garancija v primeru menjave originalnih delov ne velja. KAMADO BONO je zelo varen žar za uporabo. V kolikor žar uporabljate v skladu z varnostnimi opozorili vam bo dobro služil dolgo časa.