Image

ZGODOVINA


Že v daljni zgodovini so ljudje uporabljajli najrazličnejše skledam podobne izdelke za pripravo hrane, veliko so jih arheologi našli na vseh koncih sveta. Nekateri izmed najstarejših najdenih glinenih loncev izhajajo iz Kitajske. Te okrogle glinene posode so daljni predniki sodobnih KAMADO žarov.

Skozi zgodovino so ljudje razvijali različne oblike glinenih posod za pripravo različnih jedi. V južni in srednji Aziji je bila najbolj poznana glinena peč “tandoor”, medtem ko so na Japonskem poznali “mushikamado”. Mushikamado so Japonci uporabljali za kuhanje riža na pari ob svečanih dogodkih in ceramonijah. Mushikamado je okrogla glinena posoda s kupolastim pokrovom, ki je bila še posebno značilna za južni del Japonske. Skozi čas so glineno peč izpopolnili z loputami za uravnavnje temperature in začeli uporabljati oglje namesto lesa. Na Mushikamado so začeli biti pozorni američani po 2. Svetovni vojni, ki so ga tudi uvozili in tako razširili peko na keramičnih žarih po vsem svetu.

Image

KAMADO je japonska beseda za “peč” in v dobesednem prevodu pomeni “prostor za kuhanje/kurišče”. 竈 je znak za KAMADO v pisavi kanji. Besedo KAMADO pišemo tako v angleščini kot slovenščini enako, saj jo uporabljamo za poimenovanje keramčnih žarov na oglje.

TEHNOLOGIJA


Moderni KAMADO keramični žari so izdelani iz različnih materialov kot so; keramika, ki je odporna proti visokim vročinam, Terracotta – tradicionalna porozna keramika pečena iz naravne gline, mešnice brušenih lavinih kamnov. Površine keramičnih žarov se zelo razlikujejo, lahko so prevlečene s sijočo keramično glazuro, z dekorativnim teksturiranim mavcem, ali mozaikom iz keramike. Moderna keramika in drugi ognjevarni materijali ščitijo žar pred nastajanjem razpok.

Image
Image

ENOSTAVEN ZAČETEK


Kurilno sredstvo za KAMADO žare je v veliki večini naravno oglje (obstajajo tudi plinski in električno keramični žari). Kvalitetno lesno oglje po končani peki ne pušča veliko odpadnega pepela, prav tako oglje ne vsebuje dodatkov, ki bi pokvarili okus hrane. Če je oglje proizvedeno na okolju prijazen način po tradicionalni metodi, daje hrani pristen okus peke na odprtem ognju in prijetno aromo.

UPORABA


Konstrukcija keramičnega žara omogoča enostavno vzdrževanje temperature, žar pa je možno segreti vse do 400oC. Z dovršenim dizajnom zračnih loput je možno zelo natančno uravnavanje želene temperature. KAMADO žari so zaradi teh lastnosti zelo podobni krušnim pečem na drva, način peke pa je lahko tako enostaven kot v navadnih kuhinjskih pečicah. Keramični žari ne omogočajo le običajne peke mesa na žaru, ampak so oblikovani tako da lahko v njih dimimo, pečemo pice, sladice in kruh.

Image
Image

SESTAVA ŽARA


KAMADO žar je sestavljen iz dveh keramičnih kalupov, ki predstavljata zunanji del in sta ključna za ohranjanje temperature in hkrati skrbita za atraktivnen zunanji izgled žara. Znotraj je keramično kurišče, v katerega vstavimo oglje. Na spodnjem delu je nastavljiva zračna loputa, skozi katero vstopa zrak v kurišče. Kupolast pokrov je zaključen z zračnikom s katerim reguliramo odvod zraka. Zračne lopute omogočajo enostavno uravnavanje notranje temperature v žaru. Rešetke oz. druge površine za peko se namestijo direktno nad kurišče. Na pokrovu je nameščen termometer za merjenje temperature zraka v žaru.